img

VIR MVA Ch Comhghall HV "Comi" KTK-I

Virtuaalihevonen / A Sim-game horse

VH-tunnus VH14-046-0122
Rotu irlannincob (A)
Sukupuoli ori
Syntymäaika 22.09.2014
Täytti 3 v. 22.12.2014
Väri, Säkä ruunikonkirjava, 165cm
Painotus kouluratsu
Omistaja Huttis, VRL-03370
Kasvattaja Hengenvaara / Hapero

Kantakirjattu I-palkinnolla (85p.) 15.02.2015
VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 19.08.2015

Ikä oma (3 ensimmäistä vuotta 1 kk=1a, siitä eteenpäin 2kk=1a)
1 vuotta - 22.10.2014      7 vuotta - 22.08.2015      13 vuotta - 22.08.2016
2 vuotta - 22.11.2014      8 vuotta - 22.10.2015      14 vuotta - 22.10.2016
3 vuotta - 22.12.2014      9 vuotta - 22.12.2015       15 vuotta - 22.12.2016
4 vuotta - 22.02.2015      10 vuotta - 22.02.2016      16 vuotta - 22.02.2017
5 vuotta - 22.04.2015      11 vuotta - 22.04.2016      17 vuotta - 22.04.2017
6 vuotta - 22.06.2015      12 vuotta - 22.06.2016      18 vuotta - 22.06.2017

Koulutustaso ko: He A re: 70cm me: 70cm Saavutukset: VIR MVA Ch, KTK-I

Comi: Ori on kovin utelias persoona ja aina työntämässä turpansa joka paikkaan, mikä ei aina olekaan hyvä asia. Comi on ystävällinen, mutta saattaa olla hieman kovakourainen joskus, kun se ei tajua olevansa vähän isompi kuin kissa. Ori tulee hyvin toimeen muidenkin hevosten kanssa, niin pomottajien kuin ns. normaalien hevosten. Tämä herra rakastaa rapsutuksia ja pienet lapset ovat täten Comin lempivierailijoita.

Hoidossa: Hoitaessa ori pysyy nätisti paikoillaan eikä lähde pyörimään karsinassa. Joskus saattaa harjakori kaatua kun Comi tylsistyy. Kaviot ovat ainut heikko kohta Comilla ja se onkin vähän rankempaa puuhaa. Siinä saa aika kauan suostutella oria nostamaan kaviot, mutta kun yhden on saanut ylös niin se antaa loput kolmekin putsata kunnolla. Pesuun Comi menee oikein mielellään, siellä se voisikin viettää koko loppupäivän, varsinkin helteisellä ilmalla. Varusteiden laitossa ei ole minkäänlaista ongelmaa, se laskee päänsä alas suitsia laittaessa ja ottaa kuolaimet hyvin vastaan ja satuloidessa ei pullistele tai luimi.

Ratsuna: Kouluratsastus on Comin erikoisalaa. Kunnon ratsastajan kanssa Comista tulee oikein komea kouluratsu. Herra toimii myös aloittelijoilla, mutta jos tahtoo päästä pitkälle orin kanssa, on ensin koulittava itsestään kunnon kouluratsastaja. Väistöt sujuvat mainiosti niin käynnissä kuin ravissakin. Comi kuuntelee hyvin painoapuja ja pidätteitä ja sen saa pysähtymäänkin lähes olemattomalla liikkeellä, jos osaa hallita itsensä kunnolla sen selässä. Esteratsastus ei oikein ole tämän herran laji. Esteillä se kuumuu eikä kuulaisuudesta ole mitään jälkeä, Comista tulee aivan kuin toinen hevonen. Se rynnii esteille, vastustaa pidätteitä ja puomit kolisevat. Kun on kaikki ylimääräinen energia saatu pois, saattaa se silloin jopa kuunnella ratsastajaa ja virheitä tulee vähemmän. Maastossa Comi on hyvä luottoratsu ja sopii vaikka vetämään porukkaa. Se ei pelkää mitään metsän pikkuolioita tai kummituksia ojissa. Laukkapätkillä ori saattaa hieman innostua, muttei lähde päättömästi ryntäilemään, vaan kuuntelee myös silloin ratsastajan apuja. Comia eivät hätkäytä isot rekat tai traktoritkaan, joten ajoteilläkin ratsastaminen onnistuu.

Kilpailuissa: Comi astelee varmasti koppiin, ei aiheuta minkäänlaista kohtausta. Ori on rauhallinen koko matkan ajan ja perille saavuttuaan tulee rauhallisesti ulos. Uudet maisemat ja hajut ovat Comille mielenkiintoisia. Se tykkää tutustua uusiin paikkoihin, hajuihin ja uusiin tuttavuuksiin. Muut hevoset eivät sen kisasuoritusta häiritse vaan se keskittyy ratsastajansa apuihin. Lämmittelykentällä se ottaa hieman rennommin ja keskustelee oikein kovaäänisesti muiden hevosten kanssa.

© Huttis

Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Zelda's Acragadabra
ic, mkrj, 168cm
ii. Errand Boy
ic, mkrj, 170cm
iii. River Flow evm
ic, rnkrj, 160cm
iie. Anarctica evm
ic, mkrj, 172cm
ie. Zaraica
ic, mkrj, 138cm
iei. Igori evm
ic, rnkrj, 140cm
iee. Merrie II evm
ic, mkrj, 153cm
e. Myrna TN
ic, rnvkkkrj, 159cm
ei. Bryson
ic, mpäis, 147cm
eii. Rangle evm
ic, mkrj, 160cm
eie. Cady evm
ic, mkrj, 149cm
ee. Marilina SS
ic, rn, 162cm
eei. Aric SS evm
ic, rnvkkkrj, 139cm
eee. Schamilan evm
ic, rnkrj, 155cm

iii. River Flow oli aikanaan hyvin tunnettu ja paljon käytetty jalostusori, jonka nimi saattaa löytyä monien irlannincobien suvusta, sillä orin jälkeläiskanta kasvoi suureksi. Luonteeltaan Jeremy oli kiltti, ehkä verrattavissa etenkin vanhemmiten, herttaiseen papparaiseen, joka jakaa viisauttaan ja lähimmäisen rakkauttaan. Ennen jalostuskäyttöä ori ehti loistamaan kisakentillä sekä näyttelykehissä. Kilpakentillä Jeremy on saatettu nähdä valjakossa sekä kouluratsastuksessa. Näyttelykehistä on matkaan tarttunut jopa muotovalion titteli. Jeremy lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi 28-vuotiaana.
iie. Comin isän isänemä Anarctica oli luonteeltaan sähäkkä sekä epäluuloinen suurehko tamma. Annaksi kutsuttu tamma kilpaili valjakossa lähinnä yksilövaljakon luokissa. Myös näyttelykehissä on tamman kanssa pyörähdetty ja saatu hyviä mainintoja. Etenkin tamman kaunista liikettä on ihasteltu laajalti. Annalta löytyy jälkeläisiä pitkähkö liuta, vaikka siitä ei alunperin suunniteltu varsinaisesti jalostuskäyttöistä hevosta. Anarctica on lopetettu 16-vuotiaana.
iei. Comin sukutaulun suurimpia tähtiä on laajalti arvostettu ori Igori, joka on luonut näytös- ja näyttelyhevosena uraa kotimaassaan Iso-Britanniassa. Saavuuksina on muun muassa kantakirjaus I-palkinnolla sekä muotovalion titteli. Ori myytiin kasvattajalta 4-vuotiaana omistajalleen Annelle, jonka omistuksessa se yhä viettää ansaittuja eläkepäiviä. Igori on ollut hyvin suosittu jalostuskäytössä ja siltä löytyykin toista sataa jälkeläistä. Nykyään ori ei enää ole näytös- tai jalostuskäytössä vaan keskittyy oman tallin touhuihin 25-vuotta vanhana herrasmiehenä.
iee. Merrie II on ollut kouluratsastuksessa kilpaillut tamma, joka on hyvin miellyttävä luonteinen ja varsinainen nallekarhu. Menestyksellisesti tamma ei ole koskaan ollut varsinainen ruusukehai, vaikkakin se omaa hienot liikkeet ja nöyrän työteliään luonteen. Tammaa on käytetty kuitenkin jonkin verran jalostukseen liikkeittensä sekä etenkin luonteensa vuoksi. Rakenteellisesti tamma ei ole kaikista sulavin, edes työhevoseksi, mutta se ei ole menoa haitannut.

eii. Rangle on työhevossukuinen ori, joka on pääsääntöisesti tehnyt töitä Irlantilaisella maatilalla. Nykyään kun orilla on ikää sekä asiat entistä enemmän koneellistuvat, se viettelee eläkepäiviä yhä edelleen samalla tilalla asuen. Tilalla asuu myös lehmiä, joten rodunomaisesti laikukkaana Rangle sulautuu joukkoon vallan mainiosti. Rangle on astutettu kahdesti. Toinen varsoista asuu myös samalla tilalla tehden vielä joitakin maatilan töitä sekä ollen mukana erilaisissa tapahtumissa vetämässä rekeä, valjakkoa tai esimerkiksi vanhoja maataloustyökaluja.
eie. Cady oli Comin emänisän Brysonin emä. Tamma oli kouluratsu ja kilpaili loppujen lopuksi jopa Vaativan B:n tasolla. Tamma oli myös hyvin kaunis ja puhdas rakenteinen, mistä se saikin kiitosta tuomareilta. Cady on palkittu muun muassa Irlannissa Irlannincob säätiön vuoden tamma-palkinnolla. Kilpauransa jälkeen tammaa käytettiin runsaasti jalostuksessa hyvien ratsuominaisuuksiensa sekä hyvän terveytensä eteenpäin jatkamiseksi. Cady loukkasi jalkansa tarhassa pahoin ja se jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana sen vuoksi.
eei. Aric SS oli pienikokoinen ori, jossa oli paljon potentiaalia kouluratsastukseen sekä valjakkoajoon. Sen kanssa työskenneltiin vuosia koulutuksen eteenpäin viemisessä startaten vain helppoja luokkia. Ohessa Aric ehti astumaan 5 tammaa, joiden jälkeläisistä syntyi kaikista monipuolisia kauniita hevosia. Kisaaminen vaikeammissa luokissa ehdittiin aloittaa ja tulokset olivat hyviä, kunnes eräänä päivänä naapurusto tallin aidat olivat pettäneet ja vieras ori tuli tallialueelle. Sillä vaikka Aric oli luonteeltaan äärimmäisen hyvä ratsu ja nöyrä tekemään töitä, mutta toisia oreja se ei voinut sietää, joten lopputulemana oli tappelu. Orien välisessä kamppailussa Aricilta vioittui jänne oikeasta etujalasta niin, että sen ura päättyi siihen. Aric siirtyi paikalliselle siittolalle, jossa se kymmenkunta tammaa ennen kuin se 9-vuotiaana lopetettiin, koska jalka ei kuntoutunut toivotulla tavalla.
eee. Schamilan on hyväsukuinen tamma, joka on ostettu puhtaasti siitostammaksi Iso-Britanniassa sijaitsevalle siittolalle. Tamma on luonteeltaan hieman nyrpeä, mutta muuten oikein kiltti ja helppo. Sen jälkeläismäärä on kunnioitettavat 11 ja nyt se viettää lähinnä pihatossa eläkettä 21-vuotiaana.

© Beeko

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - emä - omistaja
18.02.15 - t. Breandan Faye - Breandan Fionnghuala - Loitsulähde
08.03.15 - t. Breandan Dymphna - Breandan Debra - Breandan
10.06.15 - t. Tuiskulan Crístíona - Tuiskulan Sirideáin - Tuiskula
15.10.15 - o. Dyantha's Blaylock - Kissankäpälän Briana - Dyantha Farm
10.11.16 - o. PP's Chéad - Breandan Qwen - Ponipallero
22.02.17 - t. Sunlit Splendor - Shining Hope - Ireth

Valmennukset/päiväkirja

04.09.2017 kouluvalmennus, valmentajana Jannica
Komeajouhinen tinkerori työskenteli jo kentällä saapuessani paikalle pitämään Huttiksen valmennusta kouluratsastuksen saloissa. Valmennuksen taso olisi tänään noin helppo A ja olin ajatellut meidän harjoittelevan kaarevien urien ja muodon hakemisen lisäksi myös väistöjen ja avotaivutusten parissa siinä määrin, kuin ori niitä suoritti. Heti alusta alkaen ylväs ratsukko tuntui tietävän mitä teki ja Huttiksen ratsastus oli apujen täsmällisyyden kanssa parantunut huimasti edelliskerralta. Toimiva ori suoritti kaikki annetut tehtävät täydellisyyden rimaa hipoen ja tanssahteli loppuun lisätyt ravit lävistäjällä, ennen kuin siirsit sen kävelemään hetkeksi. Teimme ensin käynnissä neliapila - kuviota, jonka jälkeen siirryttiin kolmikaarisella ja nelikaariselle kiemurauralle. Sitä tehtiin myös ravissa, ottaen mukaan keskikaarelle pysähdykset molemmille puolille. Siirtymiset raviin olisivat saaneet olla aktiivisemmat, mutta kaiken kaikkiaan molemmat työskentelitte tänään kyllä oikein helpon oloisesti.
Koska ori kuunteli helposti painoavut ja pidätteet menivät läpi aloittelimme väliäkäyntien jälkeen laukkatehtävästä kahdeksikolla, jossa saitte ensin vaihtaa laukat käynnin kautta ja sitten kokeilimme muutaman vaihdon suoraan, jotka onnistuivatkin vasemmalle ihan oikeaoppisesti. Tämän jälkeen tehtiin väistöjä käynnissä ja ravissa, joista taisi vasen väistösuunta olla myös helpompi. Comi oli parantanut kuuntelua väistöissä suuren harppauksen ja pätkittäin toimi niissä jopa täysin oikeassa muodossa. Ennen loppuverryttelyä, jonka saitte tehdä itsenäisesti, testasimme vielä avotaivutuksia käynnissä, nekin sujuivat sen verran hyvin, että saitte alkaa kotiläksynä harjoitella samaa ravissa. Jäin hetkeksi seuraamaan omatoimista loppuverryttelyä, mutta koska se sujui rennoissa tunnelmissa jätin teidät nauttimaan valmennuksessa opituista asioista kentälle auringonpaisteeseen.

Kilpailukalenteri

NJ:n & VSN:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
12.01.15 - LAC - irlannincoborit - NJ - 1/7 BIS1, MVA-SERT
24.01.15 - Einfall - harvinaiset - NJ - 1/12 BIS2, MVA-SERT
29.03.15 - Oak Hill - irlannincoborit - NJ - 1/8 BIS2, MVA-SERT

KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
25.12.14 - Caral - Helppo A - KRJ - 4/50
27.12.14 - Caral - Helppo A - KRJ - 5/50
28.12.14 - Caral - Helppo A - KRJ - 4/50
01.01.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 5/40
02.01.15 - Dainty - Helppo B - KRJ - 4/30
04.01.15 - Dainty - Helppo B - KRJ - 5/30
04.01.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 2/40
05.01.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 4/40
06.01.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 4/40
07.01.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 1/40
12.01.15 - Trio connemaras - Helppo A - KRJ - 5/40
13.01.15 - Petäjävaara - Helppo B - KRJ - 1/30
14.01.15 - Trio connemaras - Helppo A - KRJ - 6/40
22.01.15 - Hymni - Helppo A - KRJ - 5/30
22.01.15 - Hymni - Helppo A - KRJ - 4/30
23.01.15 - Hymni - Helppo A - KRJ - 4/30
26.01.15 - Hymni - Helppo A - KRJ - 4/30
27.01.15 - Pirunportti - Helppo A - KRJ - 1/30
27.01.15 - Pirunportti - Helppo A - KRJ - 3/30
02.03.15 - Wyat Shetlands - Helppo B - KRJ - 6/40
08.03.15 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 2/40
09.03.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 7/50
10.03.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 3/50
12.03.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
12.03.15 - Liljalehdon tila - Helppo A - KRJ - 4/40
13.03.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 4/40
14.03.15 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 3/30
15.03.15 - Huvitutti - Helppo A - KRJ - 3/50
15.03.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 2/40
15.03.15 - Liljalehdon tila - Helppo A - KRJ - 5/40
16.03.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
19.03.15 - Ponipallero - Helppo B - KRJ - 9/100
19.03.15 - Ponipallero - Helppo B - KRJ - 4/100
21.03.15 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 4/40
23.03.15 - KK Force - Helppo A - KRJ - 3/40
23.03.15 - KK Force - Helppo A - KRJ - 2/40
27.03.15 - KK Force - Helppo A - KRJ - 3/40
29.03.15 - KK Force - Helppo A - KRJ - 3/40
06.04.15 - Wuki - Helppo A - KRJ - 10/100
06.04.15 - Wuki - Helppo A - KRJ - 4/100
07.05.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 5/40
16.05.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 4/40
21.05.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/40
21.05.15 - Marshmallow - Helppo A - KRJ - 1/30
21.05.15 - Marshmallow - Helppo A - KRJ - 5/30
22.05.15 - Marshmallow - Helppo A - KRJ - 5/30
24.05.15 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 3/40
24.05.15 - Wyat Shetlands - Helppo B - KRJ - 6/40
29.05.15 - Marshmallow - Helppo A - KRJ - 5/30
17.06.15 - Runoratsut - Helppo B - KRJ - 1/30
18.06.15 - Runoratsut - Helppo B - KRJ - 4/30

Ulkoasunpohjan © e., Koodauksesta kiitos VRL-10356
Otsikon kuvien © Huttis
Hevosen kuvien © Huttis